Het gemeentebestuur geeft aan de provincie een postief advies over de bouw van een varkensstal van 120 op 60 meter aan Kleinrees in Kasterlee. Tegen de bouw was fel protest gerezen bij de omwonenden. Voor de varkensstal is een vergunning klasse 1 nodig. Die moet door het provinciebestuur afgeleverd worden. De omwonenden dienden 300 bezwaarschriften in. Het gemeentebestuur kan niet anders dan de vergunning binnen het wettelijk kader af te leveren omdat de stal gebouwd wordt in agrarisch gebied of woongebied met landelijk karakter.

Daardoor zijn de afstandsregels naar woningen toe niet van toepassing. Ook voor geurhinder moeten de omwonenden niet vrezen. De geur uit de stallen verlaat de stallen via bio-filters.

Acties

Het buurtcomité dat tegen de komst van de varkensstal actie voerde, is verrast door het advies van de gemeente. Het comité vergadert maandagavond en plant eventueel nieuwe acties.

N-VA verbaasd over goedkeuring varkensstal Kleinrees

Zopas maakte Ward Kennes (CD&V) bekend dat het gemeentebestuur een positief advies geeft voor de milieuvergunning voor de bouw van een megavarkensstal in Kleinrees. N-VA Kasterlee begrijpt deze beslissing niet, omdat het gemeentebestuur letterlijk in haar beleidsvisie stelt dat er "geen ruimte is voor industriële veeteeltbedrijven".

Een megastal voor 6300 biggen en 1388 zeugen is thans precies dergelijk veeteeltbedrijf. Bovendien had Kasterlee recent te kampen met grootschalige milieuvervuilingen door mestbedrijf Villatca, dat pal aan de Nete is gelegen.

De megavarkensstal in Kleinrees zou aan de kostbare waterloop Kleine Kaliebeek gevestigd worden. Bovendien legt het CD&V-bestuur met het advies de meer dan 300 bezwaarschriften botweg naast zich neer, terwijl het meerjarenplan stelt dat er moet ingezet worden op participatie en dialoog met bewoners. CD&V Kasterlee kampt duidelijk met een geloofwaardigheidsprobleem.

"Heeft het gemeentebestuur een kort geheugen?", vraagt Kris Goossens (gemeente- en provincieraadslid voor N-VA) zich af. Goossens verwijst naar de twee zware calamiteiten die zich binnen een korte tijdspanne met een kalverbedrijf voordeden en op Kastelse bodem heel wat schade berokkenden.

Door gebrekkig functioneren van installaties die ook aan alle zogenoemde milieunormen zouden voldoen, kwam een grote hoeveelheid mest telkens in de Kleine Nete terecht. Zo moest in volle toeristisch seizoen alle activiteit op de Nete verboden worden. "Achter de betrokken landbouwgrond in Kleinrees stroomt de Kleine Kaliebeek, een ecologisch waardevolle waterloop.

Wil onze gemeente hetzelfde risico lopen met een mogelijke vervuiling van deze stroom tot gevolg?", stelt Kris Goossens zich luidop de vraag.

Verder is het advies in strijd met de visie van het CD&V bestuur. Het ruimtelijk structuurplan leest: "De grondgebonden veehouderij is en blijft de ruimtelijke drager van de landbouw en de belangrijkste beheerder van de open ruimte. Er is geen ruimte voor nieuwe grondloze bedrijven."

Gemeenteraadslid Yoleen Van Camp (N-VA): "Het is precies voor dergelijk industrieel megaveeteeltbedrijf dat het gemeentebestuur nu toch positief advies verleent voor de milieuvergunning.

Niet echt in lijn met de engagementen van het ruimtelijk structuurplan." Van Camp voegt er nog aan toe: "De aanvraag betreft nu al een gigabedrijf van meer dan 6000 biggen en er is nog een reële kans op uitbreiding, aangezien de boer een groot stuk aanpalende grond heeft opgekocht. Ik vraag me af wat de burgemeester dan precies wél verstaat onder industriële veeteelt?"

CD&V stelt in het persbericht dat het objectief haar advies moet baseren op het rapport over de impact van het bedrijf op het milieu. "Klopt niet", bevestigen Goossens en Van Camp, "de gemeente heeft als opdracht de impact van het bedrijf op haar grondgebied in te schatten, inzake leefbaarheid, conformiteit met haar gemeentelijke visie, enzovoort.

Anders zou zo'n gemeentelijk advies overbodig zijn. De provinciale commissie baseert zich op objectieve criteria, waaronder het advies van de gemeente. Het is duidelijk dat het gemeentebestuur een gratuit advies heeft gegeven, dat geen rekening houdt met de impact met de omwoners".

De komst van het bedrijf betekent een bijkomende verkeershinder van minstens 8 zware landbouwvoertuigen en vrachtwagens per dag. Een klein landweggetje als Kleinrees – waar zich de laatste jaren verschillende jonge gezinnen hebben gevestigd – is daar allerminst op voorzien. De buurt ondervindt nu al hinder van landbouwvoertuigen van de twee kleinere landbouwbedrijven die in Kleinrees gevestigd zijn.